dinsdag 29 januari 2013

Uiteenzettende tekst, schrijfopdracht 5

Van appel tot Apple

Van een klein begin tot een wereldwijd concept

Het elektronica merk Apple is tegenwoordig niet meer van het straatbeeld weg te denken, ‘iedereen’ heeft er een. Maar ook Apple is klein begonnen. Steve Jobs heeft een grote rol gespeeld in de wereldwijde uitbreiding van het bedrijf. Wie is Steve Jobs precies en hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?

Het begin
Apple werd opgericht op 1 april 1976, wanneer de twee vrienden Steve Jobs en Steve Wozniak gingen samenwerken. Ze hadden elkaar leren kennen bij Hewlett-Packard (HP), waar Wozniak werkte en waar Jobs een vakantiebaantje had. In zijn vrije tijd was Wozniak al enige jaren bezig met het ontwerpen van een pc (red. personal computer). Hij mocht vanuit zijn werk een aantal chips lenen en in 1975 bouwde hij een prototype. Jobs hielp hem daarbij. In die tijd waren de computers nog erg groot en onbetaalbaar voor de meeste mensen. HP en Atari waren niet geïnteresseerd in de computers die Wozniak had bedacht, maar Jobs zag wel wat in dit idee. Hij stelde voor het zelf te gaan verkopen. De twee besloten een bedrijfje op te richten, genaamd Apple Computers. Vanuit deze naam ontstond het eerste icoontje van Apple, dit logo werd hetzelfde jaar nog vervangen door een gekleurde appel met een hap eruit.



Het logo
Het logo van Apple is ontstaan, doordat Steve Jobs in een appelboomgaard heeft gewerkt en heel erg van appels hield. In de tijd van het ontstaan van de naam, was het niet gebruikelijk om je bedrijf naar een vrucht te noemen. Nu zijn er verschillende opvolgers, zoals Blackberry, Orange, en Melon. Er zat geen echte redenering achter de naam, maar als je verder kijkt kun je verschillende associaties bedenken. Een appel is namelijk het symbool voor kennis, verleiding en vruchtbaarheid. Ook denk je bij appels aan: alledaags, fris en in de hand. Dit zijn allemaal eigenschappen die de normale computers in de jaren 70 niet hadden en met deze eigenschappen onderscheidde Apple zich van de andere computerbedrijven.

Steve Jobs
Steven Paul Jobs werd geboren in San Francisco op 24 februari 1955. Voordat hij Apple heeft opgericht, werkte hij voor Atari. In 1985 ging hij bij Apple weg omdat de raad van bestuur hem verbood nog iets te doen in het bedrijf. De redenen daarvoor zijn niet bekend. Hij startte met NeXT Computer. Hij maakte daar computers die erg modern waren voor die tijd en die zelfs Apple toen nog niet maakte. Nadat NeXT over werd genomen door Apple ging Jobs daar weer aan het werk. Hij verbeterde het bedrijf en het werd een groot succes.
Hij overleed vorig jaar op 5 oktober 2011 in Palo Alto aan alvleesklierkanker.


Apple is dus ook klein begonnen, maar er is veel gebeurd binnen het bedrijf. In een samenwerking tussen Steve Wozniak en Steve Jobs, waarbij Wozniak de computers programmeerde en Jobs het design van de producten bedacht en zorgde dat ze werden verkocht aan de mensen. Zo is het computerbedrijf wereldwijd bekend geworden!

(duo met Sanne Keizer, www.schrijfdossiersannekeizer.blogspot.com)

woensdag 16 januari 2013

Schrijfopracht 4 Nederlands


Camphusianum voor 3FM Serious Request!

Gorinchem- Op donderdag 20 december vond in het gymnasium Camphusianum te Gorinchem een grote kerstkermis plaats. Deze kerstkermis was een idee van de leerlingen van de GDC, de goede doelen commissie. Van de totale opbrengst van  12.251.667,- euro was 4.275,15 euro door de Camphusianers en bezoekers van de kerstkermis opgebracht.


Docenten van het Camphusianum als levende fruit machine.
Niet alleen werden er door leraren verse oliebollen gebakken, verse erwtensoep gemaakt, zelfgemaakte  taarten en andere lekkernijen verkocht, ook waren veel docenten voor één keer bereid een beetje gek te doen voor het goede doel. Zo was er een docent die zich liet bekogelen met waterballonnen, tapte een ander moppen, kon je op weer andere leraren penalty’s schieten of met de latijn leraar een korfbalwedstrijdje doen. Daagde de ene natuurkunde leraar je uit voor een danswedstrijd, was de grieks sectie een levend orakel, en kon je huiswerk vrij voor het vak engels winnen door met dartpijltjes ballonen kapot te schieten. De medewerkers van de mediatheek hadden boeken en films uigezocht om te verkopen. Ook dit was een succes. Hierboven het een foto van de levende fruitmachine.


Snoepen voor het goede doel

Rond 14.00 en een paar euro lichter was de kermis afgelopen en was het tijd voor de Camphusianers om zich klaar te maken voor het volgende feest. Het Kerstgala, waar heel Gorinchem en omstreken het over had. De actie voor Serious Request was nog niet afgelopen, want zelfs de opbrengst van de garderobe die avond, was voor het goede doel. Al met al een geslaagde kerst voor het Gymnasium Camphusianum.